Camera din spatele ecranului

Vă aduceți aminte de anii în care întorceam aparatul de fotografiat sau telefonul la 180 de grade pentru a ne face (ceea ce nu se numea pe vremea aceea) un selfie? Bineînțeles că acum nici nu se mai pune problema unei astfel de acțiuni „medievale“, ci din contră: astăzi se caută o variantă prin care camera de fotografiat să nu încurce estetica telefonului, păstrându-se calitatea pozei. Cum altfel s-ar putea realiza acest proiect dacă nu ascunzând camera în spatele ecranului? 

Încă din anul 2019, în cadrul târgului de tehnologie Mobile World Congress Shanghai, a fost demonstrată tehnologia care permite integrarea camerei foto frontale sub display-ul smartphone-ului. Aceasta permite realizarea de fotografii cu o cameră „ascunsă”, care nu este vizibilă pe partea din faţă a telefonului. Compania Oppo a prezentat în premieră acest tip de tehnologie, numită și Under Screen Camera (USC).

Tehnologia USC doreşte să înlocuiască permanent necesitatea implementării unei camere frontale pe smartphone-uri. Aceasta va duce la eliminarea camerelor cu componente mecanice de tip „flip” sau „periscop” și la dispariţia notch-urilor sau a ecranelor perforate.

Producătorul chinez a luat în calcul îmbunătăţirea construcţiei folosind alte materiale pentru protecţia ecranului, care să fie mai potrivite pentru realizarea de fotografii, luând în considerare şi altă problemă, precum reflexiile. De asemenea, senzorii foto ar putea beneficia de o structură nouă a pixelilor, concepută special pentru astfel de cazuri de utilizare. Vicepreședintele Oppo, Brian Shen, a declarat că „În această etapă este dificil pentru camerele de sub display să atingă aceleași rezultate ca senzorii foto din prezent, este normal să existe o pierdere a calității optice, dar nicio tehnologie nouă nu ajunge la perfecțiune imediat”.

Pe lângă Oppo, există și alte companii precum Xiaomi, Huawei sau Apex care au adoptat acest nou tip de tehnologie și pe care l-au implementat smartphone-urilor. Cei care lucrează la Vivo Apex au crescut transparenţa zonei în care se află camera respectivă, cunoscută ca subscreen, iar Visionox a folosit material organic şi anorganic, sub formă de pelicule cu transparență sporită. A fost optimizat şi aranjamentul de pixeli pentru a nu afecta captura selfie în vreun fel.

Cei de la Xiaomi au încorporat camera în partea de sus a dispozitivului, dar în loc de a decupa ecranul în jurul ei sau de a crea un orificiu, camera este acoperită cu „o sticlă specială”. Aceasta devine transparentă atunci când vrei să faci o fotografie. Când nu activezi camera, acea zonă devine una normală și poate fi afișat conținutul ca în cazul unui telefon obișnuit. Dezvoltatorii spun că astfel nu mai este nevoie ca senzorul foto să fie cât mai mic posibil (pentru a avea un decupaj minimizat), iar acest sistem transparent de afișare va permite instalarea unui senzor mai mare, deoarece asta ar putea duce la fotografii de o calitate ridicată decât cele obținute de camerele frontale implementate în crestăturile în formă de picătură.

Deși în momentul actual se folosesc modalități ușor asemănătoare pentru implementarea unei camere în spatele ecranului, mai este puțin de lucru până la atingerea performanței unei camere obișnuite. Totuși, nu știm cât de repede ne poate surprinde tehnologia pentru a avea fiecare propria emisiune cu ,,camera ascunsă”.

Mihnea-Ștefan Popescu

Membru Departament Educaţional

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)