Cel mai inteligent oraș al anului

Ce este un oraș inteligent?

Un oraș smart este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în scopul îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. Printre punctele de interes se includ: departamente informatice locale, sisteme de transport, spitale, rețele de distribuție a apei, administrarea deșeurilor, școli, biblioteci, agenții publice sau alte servicii ale comunității.

Componenta principală a unui oraș inteligent presupune existența unui sistem informatic integrat care cuprinde o multitudine de subsisteme de cloud computing, Internet of Things (IoT), Big Data, Open Data și aplicații mobile, conectate la internet prin intermediul unor rețele sigure. Acestea permit administrației locale să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura orașului.

Shanghai a fost numit cel mai inteligent oraș al anului 2020, devenind primul oraș chinez care a câștigat acest premiu. Premiile ,,World Smart City” sunt acordate anual de către SCEWC (Smart City Expo World Congress) pentru a promova diversitatea, incluziunea, egalitatea, siguranța și colaborarea. În prezent, Shanghai are 31.400 de stații de bază 5G în aer liber și 49.800 de stații mici 5G de interior. Potrivit viceprimarului din Shanghai, Wu Qing, Shanghai acordă o mare importanță rolului principal al digitalizării, rețelelor și inteligenței în dezvoltarea urbană. Orașul va promova în continuare transformarea digitală și se va strădui să construiască un oraș inteligent care să ofere rezidenților un sentiment de câștig, fericire și securitate.

Planul de ,,oraș inteligent” pe termen lung al Shanghaiului, care a funcționat din 2016 până în 2020, s-a axat pe dezvoltarea de diverse inițiative, inclusiv infrastructură digitală intensivă, servicii de e-guvernare și un City Brain. Iată câteva dintre soluțiile conectate la locul de muncă în Shanghai:

City Brain

Shanghai a implementat soluția „City Brain Alibaba”, care folosește informații despre mașini pentru a rezolva problemele de transport, securitate, planificare urbană și multe altele. Camerele de recunoaștere facială biometrice, dronele și imaginile din satelit ajută la captarea a milioane de imagini ale districtelor. Sistemele de inteligență artificială (AI) de învățare profundă identifică apoi probleme precum parcarea ilegală, infracțiunile de trafic, aglomerația și depozitele de gunoi ilegale. Sistemul poate ajusta, de asemenea, temporizarea semaforului sau poate alerta serviciile de urgență. 

Digital Government

Portalul de e-guvernare al orașului a înregistrat peste 14,5 milioane de utilizatori într-o populație de peste 24 de milioane. Înainte de lansarea sistemului, procesele cum ar fi aplicarea pentru o afacere ar dura zile și opriri multiple la diferite departamente. Sistemul de e-guvernare, un portal unic, ajută la simplificarea unor astfel de procese într-un mod care amintește de cumpărăturile online. Prin intermediul portalului, cetățenii pot finaliza înregistrările de afaceri și alte nevoi de reglementare, pot plăti facturi de utilități, pot furniza răspunsuri de urgență și multe altele. Hărțile în timp real și informațiile de urgență actualizate permit oficialilor orașului și cetățenilor să reacționeze și să se pregătească pentru perioade de criză. 

Dual Gigabit City

O altă parte a planului de patru ani pentru a crea orașul inteligent a fost implementarea infrastructurii necesare pentru ca Shanghai să devină primul oraș dual gigabit - un oraș cu bandă largă gigabit cu fir și fără fir. Shanghai a realizat o acoperire de 99% a gospodăriilor (9,6 milioane). Orașul se poate lăuda, de asemenea, cu cele 55 de stații de bază în aer liber și interior. Oficialii orașului își propun să continue să crească lățimea de bandă pentru utilizatori în următorii ani și să popularizeze utilizarea 5G, realizând o acoperire completă în centrul orașului. 

Conectată și eficientă, metropola este pregătită să răspundă nevoilor cetățenilor săi, menținându-i mai informați, mai siguri și mai ecologici decât oricând.

Bianca Andreea Radu

Membru Departament Educaţional 

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)