CES 2021

Pandemia a modificat spectacolul tehnologiei…

Dacă din 1967, la început de ianuarie, în Las Vegas avea loc Consumer Electronics Show (CES), această perioadă a făcut ca în acest an, măreața expoziție să se desfășoare complet online, sub forma unui eveniment virtual. Însă, acest lucru nu a împiedicat ca cele aproape 2000 de companii să-și prezinte noutățile, inovațiile și gadgeturile. Târgul a asigurat multe ore pline de programare, iar în lumina reflectoarelor au fost televizoarele 8K, roboții, dronele, telefoanele pliabile, dar și instrumentele pentru facilitarea unor arii din domeniul medical.

Inovația ce construiește viitorul

Implicați oficial în cadrul marii prezentări cu tehnologie ce inspiră oamenii, Big Hitters AV Sony, Samsung, LG, Philips, Panasonic, TCL, Hisens, dar și companiile audio precum Pioneer, Audio-Technica, redefinesc lumea și creează viitorul, prin concepte sau produse gata de lansarea pe piață.

Evoluția se face prezentă peste tot, dar virusul provoacă marile companii să genereze soluții pentru continuarea firească a activităților, prin termometrele inteligente, aparatele care purifică aerul, roboții pentru dezinfectarea suprafețelor sau dispozitivele care detectează și previn boli. Acesta este doar începutul, deoarece inteligența artificială a preluat continuarea traseului evoluției, folosindu-se de asistenți vocali precum Google Assistant și Alexa, care își fac apariția în dispozitive portabile inteligente, de exemplu inelul Amazon Loop sau Amazon Frames. Astfel se conturează o legătură directă ce nu necesită folosirea telefonului.

Pe aceeași bază, Samsung l-a prezentat pe Bot Handy, un robot capabil să identifice obiectele din casă, ajutând în bucătărie. Menținând conturul inovațiilor, Samsung devine vedeta cu 24 de produse premiate, anunțând noua sa gamă de smartphone-uri emblematice (Galaxy S21), atingând maximul cu ecranul LED, bazat pe rezoluția Quantum Matrix.

Predictibil TV a furat atenția mulțimii, LG atingând apogeul cu gama sa QNED Mini pe bază de LED-uri și modele NanoCell LCD mai subțiri. Și pentru a spulbera afirmația cu referire la rata lentă de îmbunătățire a tehnologiei OLED, aceștia aduc noul panou OLED Evo. Compania se îndreaptă și spre o sferă distinctă, și anume cea a telefonului rulabil, care se extinde lateral pentru a crea un dispozitiv de tip tabletă, pus sub denumirea oficială de LG Rollable.

Spiritul inovator al industriei s-a concentrat și asupra altor zone, inteligența artificială îmbinată cu emoțiile l-au avut ca rezultat pe Moflin, animalul de companie robot. Imitând un animal real, acesta poate trece de la o stare de extaz la una de calm, fiind suficient de inteligent să interacționeze cu oamenii, să răspundă prin sunete și mișcări amuzante, reușind să dobândească o personalitate proprie.

Cu toate că acestea există în viața noastră de mult timp, inițial apărute pentru a putea surprinde fotografii sau filmulețe, după care utilizate pentru livrarea de obiecte sau pachete, acum evoluția le parcurge și pe ele. Și da, este vorba despre drone. Pentru a veni în sprijinul agenților, cei de la Audi s-au gândit să utilizeze în unul dintre parcurile lor drone speciale, care scanează toate automobilele și le arată clienților mașina potrivită în funcție de preferințele acestora.

Urmate și de alte mijloace inedite de dezvoltare pe care startup-urile sau marile companii le-au dezvăluit, CES dovedește din nou că limita inovației și a progresului este nemărginită, demonstrând că unele obstacole precum pandemia pot fi depășite de tehnologia ce pășește încrezătoare spre viitor.

Așadar, CES 2021 ne transmite indirect imboldul pe care trebuie să-l urmăm cu toții!

 

Iuliana Hîngan

Membru Departament Educațional

Sindicatul Studenților din Cibernetică(SiSC)