Elon Musk ne controlează prin cip?

Umblă zvonul cum că Elon Musk se folosește de vaccinul anti-covid pentru a ne implanta cipuri prin care să ne controleze. Dar de unde a plecat această ipoteză? Cred că toată lumea a auzit măcar o dată despre cea mai faimoasă oaie din lume, Dolly - primul mamifer clonat. Ei bine, era timpul să cedeze locul în lumina reflectoarelor lui Gertrude, primul porc căruia i s-a implantat un cip în creier.

Acest cip este invenția companiei americane Neuralink, al cărui cofondator este Elon Musk și care are ca țintă continuarea dezvoltării interfețelor wireless creier-computer.

Ca orice invenție sau vaccin care sunt făcute să ajungă în final la oameni, implantul a fost testat pentru prima dată pe un animal și anume, pe porcul Gertrude. Cipul, de mărimea unei monede cu diametrul de 23 de milimetri, poate citi semnale neuronale cu ajutorul unor fire conductoare, de 10 ori mai subțiri decât firul de păr, legate de zonele creierului responsabile pentru mișcare sau simțuri. Astfel, de câte ori Gertrude se mișcă sau simte ceva, neuronii din zona respectivă generează niște mici semnale electrice numite potențiale de acțiune. Firele conductoare ajung printre neuroni, funcționând ca niște electrozi, citesc semnalele electrice și le transmit către cipul implantat, conectat la un dispozitiv din afară. Semnalele apar pe ecran, iar după aceea sunt decodificate. De exemplu, în timpul unui experiment, când animalul a fost pus pe banda de alergat, cipul a citit și a reconstruit cu o precizie foarte mare poziția picioarelor animalului, numai cu ajutorul semnalelor din creier. În urma implantului, Gertrude (zis și cyberporcul) nu s-a diferențiat în niciun fel de ,,camarazii” săi, cipul neafectându-l din niciun punct de vedere.

De ce este o invenție atât de importantă? Unul dintre experții companiei americane a explicat faptul că cipul dezvoltat de Neuralink ar putea să îi ajute pe cercetători să înțeleagă mai bine bolile neurologice prin ,,citirea” undelor cerebrale. De asemenea, reprezintă și un prim pas în tratarea problemelor locomotorii precum paralizia sau paraplegia.

Tehnologia propusă de Elon Musk se încadrează într-o linie ascendentă, existând deja implanturi cohleare, pentru a îmbunătăți auzul, implanturi în creier care ajută la controlul mișcărilor în cazul persoanelor care au Parkinson, dar și implanturi neuronale, care detectează și previn atacurile de epilepsie.

Cum ar arată o procedură Neuralink? Instalarea interfeței s-ar face rapid, lipsită de durere cu ajutorul unui braț robotic creat special pentru o astfel de intervenție. Acesta este cuplat la un aparat de imagistică pentru ca în momentul operației, electrozii să fie observați și să evite spargerea vaselor de sânge atunci când sunt aduși în creier.

Deși sunt necesare studii mai ample, interfața ar putea fi folosită pentru a extinde capabilitățile oamenilor, schimbând modul în care aceștia interacționează cu tehnologia, dar mai ales în domeniul medical, reprezentând un pas uriaș în tratarea problemelor neurologice și a celor locomotorii.

Sper că v-am convins că panica generală legată de implantarea cipurilor este una nefondată, iar dorința lui Elon Musk nu este de a cuceri lumea, ci de a crea o viață ușoară pentru cei mai puțin norocoși.

Mihnea-Ștefan Popescu

Membru Departament Educaţional 

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)