Cum să începi să fii programator?
console.log(“Hello, IT World!”);

Nu este o noutate faptul că domeniul IT a devenit crucial în societatea noastră bazată pe tehnologie. Chiar și acum, simplul fapt că te afli pe acest site creat cu ajutorul unor limbaje de programare ar trebui să spună multe despre cât de ușor reușește programarea să facă parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi.

 

Ce face un programator?

 

Programatorii sunt cei care creează software-ul și sistemele de operare pe care se bazează toate sistemele informatice, de la computere, laptopuri, până la smartphone-uri și alte dispozitive mobile. Totodată, ei se ocupă și de testarea programelor, remediază orice erori care pot apărea în cod și scriu sau actualizează programele existente.

 

Cum poți să devii programator?

 

În ciuda numeroaselor site-uri, reclame sau postări în care ți se promite o carieră în domeniul IT în cel mai scurt și simplu mod, cu ajutorul acestui articol îți poți crea o viziune de ansamblu despre ce ar trebui să ai în vedere atunci când ai de gând să pășești în acest domeniu al tehnologiei. 

 

 

  • Pune-ți întrebarea ,,De ce vreau să învăț programare”?

 

 

Primul și cel mai important pas în a deveni programator este să înțelegi cu adevărat de ce vrei să faci asta. De-a lungul acestei călătorii, vei da peste obstacole care te vor putea demotiva și este important să știi de la început ce aspirații ai și să ți le reamintești când ai nevoie cel mai mult. Vrei să înveți programarea pentru că e ,,la modă” sau chiar vrei să ai cât mai multe cunoștințe în domeniu? În funcție de idealurile pe care le ai, există foarte multe domenii în IT care se pot plia pe soft skill-urile tale sau pe limbajele de programare pe care îți dorești să le înveți.

 

 

  • În ce domeniu vrei să lucrezi?

 

 

Trebuie să te gândești atent ce domeniu ți se pare mai interesant. Vrei să devii back-end developer? Software engineer? Sau vrei să lucrezi la ceva precum inteligența artificială (AI)? Fii sincer cu tine și gândește-te ce ar fi pe gustul tău. Unele dintre cele mai populare tipuri de programatori sunt:

 

 

  • Web developers 

 

 

Dezvoltatorii web pot fi dezvoltatori front-end (partea clientului) și back-end (partea serverului). Programatorii front-end sunt responsabili pentru scrierea codului care dictează cum arată un site web și cum este prezentat conținutul acestuia, iar programatorii back-end construiesc și mențin tehnologia necesară pentru alimentarea componentelor care permit ca partea web să existe.

 

 

  • Software programmers 

 

 

Programatorii de software sunt responsabili pentru crearea de software. De obicei, iau un design sau un concept gândit de altcineva și scriu codul pentru a-l transforma într-un produs funcțional.

 

 

  • Data scientists

 

 

Aceștia lucrează de obicei în cercetare sau în mediul academic, unde folosesc Python aproape exclusiv pentru a analiza și manipula date științifice. Pentru a deveni un ,,om de știință al datelor”, este important să devii mai întâi programator. Acești specialiști sunt cercetători în sine și folosesc codul pentru a le facilita munca.

 

 

  • Database Administrator

 

 

Administratorii bazei de date au mai multe roluri. Aceștia sunt în principal responsabili pentru preluarea unor cantități mari de date despre companie și securizarea, organizarea și analiza acestora. Dacă îți place statistica și analiza datelor despre consumatori, ar trebui să iei în considerare acest job.

 

 

  • Mobile app developer

 

 

Pe măsură ce crește numărul de utilizatori de smartphone-uri, crește și cererea de noi aplicații mobile interesante. Dezvoltarea acestor  aplicații devine rapid unul dintre cele mai profitabile domenii de programare, mai ales dacă ești bun la lucrul pe cont propriu. Munca independentă este foarte frecventă acestui tip de programator.

 

Noi titluri de posturi și roluri sunt create tot timpul pe măsură ce tehnologia evoluează, cele de mai sus fiind doar câteva dintre cele mai populare.

 

  1. Învață limbaje de programare


Odată ce te-ai hotărât în ce domeniu vrei să lucrezi, poți începe să înveți limbajele de programare relevante pentru tine. De exemplu, vei avea nevoie să înveți CSS și JavaScript pentru a deveni un front-end developer, SQL ca să devii database administrator sau Java dacă vrei să creezi o aplicație mobilă.

 

  1. Codează!

 

Vrei să știi secretul care te va ajuta să devii un programator? Codează! Codează cât mai mult! Încearcă să înveți ceva nou în fiecare zi, prin proiecte personale sau cu ajutorul altor persoane. În acest mod îți va fi din ce în ce mai ușor să scrii cod în limbajele dorite.

 

Prin urmare, nu uita că domeniul IT evoluează rapid, oferindu-ți ocazia să nu te plictisești niciodată. Așa că dacă visul tău este să devii un programator, cu pași mărunți, dar siguri, vei putea avea jobul dorit care îți va aduce numeroase satisfacții în fiecare zi!Bianca Andreea Radu

Membru Departament Educaţional 

Sindicatul Studenților din Cibernetică (SiSC)